Totalul afișărilor de pagină

luni, 10 ianuarie 2011

Aviara gripa, porcina gripa, arme de campanie!
"Epidemia de gripă se va sfârşi în ţara noastră după campania electorală pentru prezidenţiale" (Volodimir Litvin, preşedintele Radei Supreme de la Kiev)
O exprimare nefericită a premierului Boc în debutul întâlnirii din luna mai a.c. cu reprezentantul unei firme de telefonie a ajuns subiect de glume în presa românească. A fost ca în bancul cu radio Erevan: Nu era aviară, era porcină şi nu se chema astfel în engleză. Un incident amuzant de genul celui produs de Ion Iliescu în interviul de la CNN , „The ducks come from the trucks” ( “Raţele vin de la camioane”, traducerea celor de la Divertis, în vreme ce preşedintele de atunci voia să explice lumii cine au fost dacii). Nici Traian Băsescu n-a rămas dator grupurilor umoristice ce se inspiră din declaraţiile politice risca(n)te, “Sulaina ceanăl” făcând o frumoasă carieră în folclorul prezidenţial de după ’89, cel puţin la egalitate de puncte cu faimosul „codoi” al Elenei Ceauşescu (dar măcar savanta de renume mondial s-a făcut de baftă în faţa unor români şi era doar consoartă de preşedinte). Ca şi în cazul crizei economice, care - nu-i aşa? – nu ne putea „atinge” pe noi (dar ne arde de ne rupe acum), că eram în campanie de alegeri parlamentare şi poporului îi trebuia ridicat moralul, criza gripei noi părea subiect de glume până acum cîteva luni. Dintr-odată, când ne trezirăm cu ea la uşă, o înhăţară politicienii şi făcură din ea o bâtă de toată frumuseţea, pentru că nimic nu rămâne neatins de această nenorocită de campanie electorală pentru Cotroceni. Nu mai contează cine a decis separarea alegerilor generale de cele prezidenţiale, dar e clar că în loc de simplificarea vieţii politice s-a ajuns la o bulibăşeală şi mai mare decât atunci când alegerile se ţineau concomitent şi fară vot uninominal, care a creat şi el confuzie şi nedreptăţi flagrante. Revenind la gripa de tip nou, se aud iarăşi, dar nu ne miră, mai tare glasurile celor implicaţi politic. Însă şi cei aparent neangajaţi explicit au oareşce interese, dacă e să dăm crezare unor surse. Şi nu vedem de ce nu le-am crede, când ştiu şi curcile ce afaceri grase s-au făcut pe vremea isteriei cu „aviara gripa” prin dezinfecţia cu apă chioară a drumurilor naţionale şi a căilor ferate. Demisia prof. dr. Adrian Streinu-Cercel e citită în această cheie de unele ziare şi există motive îndreptăţite pentru o asemenea interpretare. Credem că multe firme “de partid” îşi frecau deja mâinile în aşteptarea unor comenzi de stat pentru importuri de măşti şi vaccinuri. Dincolo, vigilent, preşedintele Băsescu n-a scăpat ocazia de a se prezenta electoratului ca un şef de stat ce combate “apocalipsa” prin apeluri la calm şi raţiune, dar convocând ditamai
CSAT-ul pe tema AH1N1 la câteva ore după anunţul demisiei lui Cercel. Abia mai încape pe undeva, timid, informaţia că e criză de medici epidemiologi. “Fac un apel: să nu intrăm în panica gripei aviare, când s-au aruncat bani aiurea, şi invit la calm şi respect atât specialiştii, cât şi presa”. Aşa o fi, cum le zice dl Băsescu, răspund adversarii politici, dar pe vremea acelei panici era ministru la Agricultură dl Gheorghe Flutur, iar dezinfecţia infrastructurii de transport (pentru care unii sunt acum cercetaţi penal) a fost plătită din banii Ministerului Transporturilor condus la acea oră de Gheorghe Dobre.
Poftim, naţiune, de mai dezleagă asemenea şarade ce se croiră gospodăreşte din virusuri proaspete, pentru a ne obliga să decidem dacă să punem masca pe faţă ori ba! Eu zic să punem, măcar până trec prezidenţialele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu